2011. augusztus 12., péntek

Albán torta - díszítési variációk

 
Albán torta

Kerek tészta hozzávalói (26 cm-es tortaformához):
4 tojás
20 dkg cukor
3 ek. víz
15 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 kanál kakaó

Tésztacsíkok hozzávalói (gáztepsihez):
6 tojás
6 ek. cukor
1 ek. víz
6 ek. liszt

Krém:
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. vaníliás puding
3 dl tej
1 ek. cukor
1 ek. kakaó

Rum/rumos tea a tészta locsolásához
100 g étcsokoládé
pici vaj vagy olaj

Először a kerek tortatésztát sütjük meg. A tojásokat a cukorral jól kikeverjük. Amikor már kezd habosodni, akkor a 3 ek. vizet is hozzáadjuk és tovább keverjük. Végül óvatos mozdulatokkal kézi habverő segítségével hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a kakaót is. Sütőpapírral bélelt, 26 cm-es tortaformában sütjük. A sütőből kivéve, a sütőpapírt azonnal lehúzzuk róla. Deszkán hagyjuk kihűlni, majd megtisztítva a leválni akaró részektől, kettévágjuk. A piskóta belsejét meglocsoljuk rummal vagy rumos teával.

Az albán torta jellegét adó, belső tésztacsíkokhoz gáztepsiben vékony piskótát sütünk. A tészta hozzávalóit az előzőekkel megegyezően állítjuk össze, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és közepes lángnál megsütjük. Kivéve, a sütőpapírtól megszabadítjuk és hagyjuk kihűlni. Mindezek után 2,5-3 cm-es, vékony csíkokra vágjuk fel.

A krémhez a pudingot felfőzzük a tejjel és az 1 ek. cukorral. Míg ez kihűlik, kikeverjük a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral. A jól kihabosított cukros vajhoz kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudingot, végül jól összedolgozzuk. A krém picit több mint felébe kakaót keverünk.

Ezután következik a torta összeállítása. Ehhez csak azt kell jól ismerni, hogy hogyan is kell kinéznie a végeredménynek: alul kakaós piskóta, ezen csokoládékrém, rajta csíkokból összeállított tésztacsiga, amely a tortaszeletben az állított csíkokat eredményezi, majd vaníliás krém és rajta kakaós piskóta másik fele. A torta kívülről a csokikrémmel van bekenve, a tetejére olvasztott csokoládé kerül. (Ahhoz, hogy kicsit szemléltetni tudjam a menetét, két esemény képeiből válogattam.)

Indul a tésztacsiga
Mindezekből egyedül a középső csiga kialakítása kíván némi kézügyességet és logikát. Az állított csíkoknak még az a jellegzetessége, hogy a tészták között a vaníliás és csokoládés krém váltakozik. Mindezt úgy érjük el, hogy legelőször két tésztacsíkot veszünk és egyiket megkenjük vaníliás krémmel, a másikat pedig csokikrémmel. A kettőt egymásra helyezzük és csigavonalban elkezdjük feltekerni és ezt a tésztacsigát a megkent tortalap közepére helyezzük. Ezek után már nincs más dolgunk, mint az éppen elfogyó tésztacsíkokat folytonosítsuk - hol vaníliás, hol csokis krémmel megkenve őket - mígnem az egész tortakarikát befedtük. 

Jöhet rá a teteje
Erre jön a vaníliás krém maradéka ill. a tortalap másik fele. Az összeállított torta oldalát megkenjük a csokis krémből erre szánt adaggal, majd a tetejére étcsokoládét olvasztunk és gyors mozdulatokkal bevonjuk vele a tortát.

A torta díszítéseként húgoméknál két gyűrűt fogó galamb került kialakításra, 

unokatestvéreméknél pedig a fent látható egyszerűbb verzió. 


De csináltam már születésnapra is, melynek tetejét egy kicsit kimárványoztam némi olvasztott fehércsokoládé segítségével.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése