2013. október 15., kedd

Citromos torta

Még adós vagyok a citromos torta receptjével. E finomságból nyár elején sütöttem egyet, második keresztlányom keresztelőjére.

Amúgy ez a torta nem maradhat el egyetlen családi ünnepről sem, mert a nagycsalád nagy részének a citromos torta a kedvence. Így volt ez búcsúkor is. És anno a  menyasszonyi tortába is bekerült.
Citromos torta

Tortalapok hozzávalói:
2x 4 tojás
2x 5 ek. cukor
pici vaníliás cukor
pici víz
2x 5 ek. liszt
2x 1 tk. sütőpor
Krém hozzávalói:
1,5 dl citromlé (bőven mérve)
1,5 dl víz (bőven mérve)
1 cs. tejszínes pudingpor
1 cs. vaníliás cukor
30 dkg porcukor
30 dkg vaj

citromlé a tortalapok locsolásához
A piskótákat kétszerre sütjük meg (ezért írtam, hogy 2x), így lesz szép magas, egyenletes a torta. A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral jól kikeverjük. Amikor már kezd habosodni, akkor picit hígítjuk a vízzel, ettől még könnyebb lesz a piskóta. A sütőporral elkevert lisztet ezután csak kézi habverővel, óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá, nehogy összetörjük a habot. Sütőpapírral bélelt, oldalán kikent és kilisztezett tortasütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Míg az első piskóta sül, addig ugyanígy elkészítjük a második tésztáját, majd azt is megsütjük. A tortakarikákat lisztezett deszkára borítjuk és kihűtjük.

A krémhez először jól kikeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot és a puha vajat. A cukorból hagyjunk ki egy kanállal, amit majd a pudingba teszünk, így csomómentesebben tudjuk összekeverni a krémet. Ezután a pudingot főzzük fel a citromos vízben. A víz+citromlé keveréke együtt inkább 3,5 dl legyen, mint 3 dl, ezért írtam, hogy bőven mérjük. A citromos vízbe - ahogy már említettem - tegyünk egy kanál cukrot. A pudingot tűzről levéve folytonos kevergetés mellett langyosra, félhidegre hűtjük és kanalanként a kikevert cukros vajhoz adagoljuk. Az egész krémet még egy kicsit habosítjuk.

Ezek után a tortalapokat előkészítjük, megtisztítjuk őket a leválni akaró, felső piskótarétegtől, mivel ha ezt rajta hagynánk, akkor vágásnál szétválna a tortaszelet és különösen citromos tortánál csúnya, ha a szép fehér krém mellett kivilágít egy barna csík. Tisztítás utána a tortalapokat kettévágjuk és jól meglocsoljuk frissen facsart citromlével (picit lehet vízzel hígítani). A krémet kb 4 felé osztjuk és 3 réteg krémmel megtöltjük a lapokat, majd a torta külső részét is szépen bevonjuk krémmel. A tetejét ízlés szerint díszítjük. Én maradtam a krémes díszítésnél, amihez persze még krémkenés előtt félretettem egy kis adagot a nyomócsőben.

Az ünnepeltre való tekintettel keresztlányom neve került a torta tetejére.

2 megjegyzés:

  1. A torta a tökéletes citromtorta maga!
    Millio köszönet a receptért! Csodálatos szülinapot ünnepeltünk vele otthon.
    Puszi: Hajni

    VálaszTörlés
  2. Szia Hajni!

    Nagyon örülök, hogy sikerült megsütni és külön öröm, hogy jó lett és ízlett. Utólag is Isten éltessen sokáig!

    Puszi: Mirice :)

    VálaszTörlés